Slider

Gazpacho

Wednesday, August 4, 2021

 Gazpacho a la Tiina


I just told you about the potato salad I've been eating a lot, and now here's another dish that has been on my menu lately - gazpacho. This is not a real Andalusian gazpacho but a version I made up as I wanted to have something which is super easy to prepare, light and suitable for a hot summer day.  So here's my gazpacho recipe!



Ingredients for 2 portions

  • 3 tomatoes
  • 2 small cucumbers
  • 1 sweet pepper
  • 2 gloves of garlic
  • about one handful fresh herbs such as parsley, basil, oregano, thyme...
  • 2 tbl spoon olive oil
  • 1/2 cup or less sparkling mineral water
  • sea salt & black pepper
  1. Wash the vegetables. Cut up tomatoes. Peel cucumbers and cut it as well as sweet peppers into wedges. 
  2. Peel garlic gloves and crush them under a knife. 
  3. Put veggies into a blender. Wash herbs and add them on the top of the veggies. 
  4. Season with salt and pepper. Add olive oil and water.
  5. Put the lid on and turn the blender on for a 5-10sec or as long as the texture is smooth enough. If you feel the soup is too thick for your taste just add more water.



There's plenty of water in the vegetables so the taste is rather mild. To make it a bit spicier add a bit of chili, more garlic etc. Sometimes I have more tomatoes, sometimes less cucumbers etc. It depends pretty much on what I happen to have.

The soup is a nice light lunch with a piece (or 2) of fresh bread. I often have it with grilled chicken or halloumi to get some protein as well.




Tästä omasta gazpacho-versiostani on tullut yksi kesän suosikkiruoistani. Se on niin helppo ja nopea valmistaa, ja kylmänä se sopii täydellisesti helteiseen päivään. Reseptin määrät ovat aika summittaisia ja vaihtelevat aina sen mukaan paljonko mitäkin kasvista on kaapissa. Aina voi lisätä tai vähentää jotain niistä. 

Ainekset 2 annokseen:
  • 3 tomaattia
  • 2 pientä kurkkua (avomaan sellaista)
  • 1 paprika
  • 2 valkosipulin kynttä
  • kourallinen tuoreita yrttejä, esim. persiljaa, basilikaa, oreganoa, timjamia..
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 1/2 dl vichyä tai muuta mineraalivettä'
  • merisuolaa & mustapippuria
  1. Pese kasvikset. Leikkaa tomaatit pienemmiksi. Kuori kurkut ja leikkaa lohkoiksi, samoin leikkaa myös paprika pienemmiksi paloiksi. 
  2. Kuori valkosipulin kynnet ja murskaa ne veitsellä.
  3. Laita kasvikset tehosekoittimeen. Pese yrtit ja laita ne kasvisten päälle.
  4. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää oliiviöljy ja vesi.
  5. Laita kansi kiinni ja pistä tehosekoitin rullaamaan 5-10s tai kunnes rakenne on tasaista. Mikäli seos tuntuu turhan paksulta, jatka sitä vedellä.


Kasviksissa on melko paljon vettä, joten maku on suhteellisen mieto. Voit terävöittää sitä lisäämällä palan chiliä tai vaikka enemmän valkosipulia. 

Nauti keitto parin vastaleivotun leipäviipaleen kanssa. Syön usein keiton kanssa grillattua kanaa tai halloumijuustoa. Näin ateria on ruokaisampi ja siitä saa myös tarvittavaa proteiinia.

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan