Slider

Zucchini Waffles with Salmon röra

Thursday, August 12, 2021


Perfect Summer Food


These zucchini waffles with salmon 'röra' have definitely become one of the season's favourite dishes this summer. No matter whether the sun is shining or the rain is pouring, this delicious dish makes the day. It's good to have a few summer dishes up your sleeve, so it doesn't take the whole day to figure out what to prepare for lunch. 

Here're also links to delicious potato salad and cold veggie soup - yummy!


Zucchini Waffles

Ingredients for waffles (4 portions)
  • 1 middle size zucchini
  • 3 cups grated parmesan
  • 2 eggs
  • 2 cups milk or cream-milk mixture 
  • 3 cups wheat flour
  • 1 tsp baking powder
  • salt & black pepper 
  1. Grate zucchini, and also cheese.
  2. Beat the eggs and add milk. Add also zucchini and parmesan.
  3. Mix all the dry ingredients and add them to the dough. Let it puff up for 15 minutes.
  4. Heat the waffle iron and bake the waffles from the dough. Add some oil or butter for if needed.





Grandma's cucumbers

Ingredients:
  • 4 cucumbers
  • 2 tbs vinegar
  • 2 tbs water
  • 1tbs sugar
  • 1/4 tsp salt
  • 1/2 cup dill
  1. Mix water, vinegar, salt & pepper in a bowl until sugar has melted.
  2. Peel cucumbers, slice them and add to the bowl.
  3. Chop dill with scissors and mix.




Salmon röra


Ingredients for 4 portions
  • 1 red onion
  • 1 tbs lemon juice
  • salt & black pepper
  • 150g warm smoked salmon
  • 150g cold smoked salmon
  • 4 tbs chopped dill
  • 1 package of sour cream
  • 2 tbs mayonnaise
  1. Peel and mince onion. Add lemon juice, salt & pepper. Let it spiced for 5 minutes.
  2. Slice or dice both salmons, and mix with sour cream and mayonnaise and onions.


Kesäkurpitsavohvelit ja lohiröra


Yksi kesän ehdottomista suosikkiruoista omassa keittiössäni ovat olleet kesäkurpitsavohvelit ja lohiröra. Lisukkeeksi vielä raikas kurkkusalaatti, niin kokonaisuudesta tulee täydellinen lounasruoka.


Kesäkurpitsavohvelit

4 annosta varten tarvitaan.
  • 1 keskikokoinen kesäkurpitsa
  • 3dl raastettua parmesania
  • 2 kananmunaa
  • 2dl maitoa tai maito-kermaseosta
  • 3dl vehnäjauhoja
  • 1tl leivinjauhetta
  • suolaa ja mustapippuria
  1. Raasta kesäkurpitsa karkeaksi. Raasta parmesan hienoksi raasteeksi.
  2. Vatkaa munien rakenne rikki ja kaada joukkoon maito. Lisää kesäkurpitsa ja raastettu parmesani.
  3. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan. anna taikinan turvota 15 minuttia.
  4. Kuumenna vohvelirauta ja paista taikinasta vohveleita. Lisää tarvittaessa öljyä tai voita paistamiseen. 



Lohiröra

4 annosta varten tarvitaan:
  • kesäpunasipuli
  • 1 rkl sitruunamehua
  • suolaa ja mustapippuria
  • 150g lämminsavulohta
  • 150g kylmäsavulohta
  • 4 rkl hienonnettua tilliä
  • 1 park smetanaa
  • 2 rkl majoneesia
  1. Kuori ja hienonna sipuli. Pirskota päälle sitruunamehu. Lisää suola ja pippuri. Anna maustua 5 minuuttia.
  2. Lisää joukkoon pieneksi irroteltu lämminsavulohi, kuutioitu kylmäsavulohi ja tilli. Yhdistä seos smetanan ja majoneesin kanssa.


Mummon kurkut

Tarvitaan:
  • 4kpl avomaan kurkkuja
  • 2rkl väkiviinaetikka
  • 2rkl vesi
  • 1rkl sokeri
  • 1/4tl suola
  • 0,5dl tilli
  1. Sekoita kulhossa etikka, vesi, suola ja sokeri kunnes sokeri on sulanut. 
  2. Pese ja kuori kurkut. 
  3. Viipaloi kurkut ja lisää etikkaseokseen.
  4. Silppua tilli saksilla seokseen.

PS. tässä vielä linkit ruokaisaan perunasalaattiin sekä piristävään kylmään kasviskeittoon.



 

1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan