Slider

Fried Wild Rice For Lunch

Thursday, August 8, 2019

Recipe for fried wild rice for lunch


Rice For Lunch

It's the time of the year when I need to check my daily diet. When travelling I want to taste new flavours and eat what I want without feeling quilty. And I think that's fine. In Finland though it easily gets out of my hands as all those familiar treats are available... The problem with me is that when I take that first piece of chocolate or cookie, I can't put a stop to it. I just continue eating until there's only an empty wrap left.

After I come back home I've often gained some extra stones & pebbles. Feeling heavy & dissapointed to myself - why did I do it again?! I'm in the age that it doesn't really matter how I look, but I would like to feel good & healthy.

I know how to eat healthy. And that doesn't mean I need to be starving and eat something tasteless or with a weird flavour. In my normal cooking I like to use spices such as garlic, chili, ginger & herbs. I don't add any sugar. I don't even have sugar in my cupboard. I guess that means I'm not sugarholic. I just have created a habbit of eating chocolate & cookies. 

They say that it is important to have a certain rythm in eating. To have a proper breakfast, lunch, snack, dinner, snack  - that means five meals/day. For me it is too much to have both lunch and dinner, so I choose either of those depending on a day - lunch on weekdays, dinner on weekends.

One of my favourite ingredients is wild rice, the other one is red quinoa. Both are easy to mix with vegetables and chicken, fish, shrimps etc. Usually I boil some extra amount of rice so that I can use it next day as well with a different variation (or exactly same!).

Easy recipe for fried wild rice


Above there are the main ingredients for my fried wild rice dish. Sometimes I add chilly, cashews, spinach, tuna or whatever I happen to have in cupboard.

Fried Wild Rice (2 portions)


1 cup of wild rice
1tbl coconut oil
2-3 garlic cloves
1 red belly pepper
1 green pepper
a piece of fresh ginger
10 shrimps (big ones, more if small ones)
Black pepper
1tbl soya sauce

First I boil the water, add the rice and let it boil for about 10 mins, so that the grains are soft inside.

I chop the garlic cloves and peppers, put them in a hot pan with coconut oil. Let them cook so that they get softer, season with some black pepper, add the shrimps and rice, stir them a bit, and add the soya sauce. I don't add any salt as the soya sauce is pretty salty. Serve it in a bowl. Ready to eat!  


 ~~~~

Riisiä lounaaksi

Alkaa olla se aika vuodesta, kun pitää tarkistuttaa oma ruokavalio. Matkoilla haluan maistella uusia makuja ja syödä kaikkea mitä mieli tekee tuntematta sen kummempaa syyllisyyttä. Suomessa käydessä tilanne luisuu helposti käsistä kun tarjolla on niin paljon tuttuja herkkuja. Ongelma on se, että kun otan sen ensimmäisen esim. suklaapalan, peli on jo hävitty ja putki alkanut. Fazun levyjä menee vaivatta pari päivässä.  

Ei siis tarvii ihmetellä kotiin palattua miksi vaatteet kiristää ja olo on tukalan turvonnut. Sitten iskee se pettymys siitä, miksen taaskaan saanut pidettyä syömistä kurissa. Tässä iässä en enää pahemmin välitä ulkonäöllisistä seikoista - hyvä olo ja terveys on tärkeämmät. 

Tiedän toki miten syödä terveellisesti. Eikä se tarkoita sitä, että pitää tuntea nälkää tai syödä jotain mautonta tai oudon makuista. Kokatessa käytän paljon mausteita kuten valkosipulia, chiliä, inkivääriä ja yrttejä. Sokeria en lisää mihinkään ruokaan. Kaapistani ei edes löydy sokeria, tarvittaessa korvaan sen hunajalla tai banaanilla. Tämä todennäköisesti tarkoittaa sitä, etten ole sokeririippuvainen. Olen vaan kehittänyt itselleni tavan popsia herkkuja. 

Sanotaan, että on tärkeää omata selkeä ateriarytmi. Aloittaa päivä kunnon aamiaisella, syödä lounas, välipala, illallinen ja iltapala eli viisi ateriaa päivässä. Kaksi isoa ateriaa päivässä on minulle liikaa. Valitsen jommankumman riippuen päivästä ja aikatauluista yleensä viikolla lounas ja viikonloppuisin päivällinen. 

Yksi suosikkiraaka-aineista on villiriisi, toinen on muuten punainen quinoa. Molempia on helppo yhdistää kasvisten ja esim. kanan, kalan ja merenherkkujen kanssa. Yleensä keitän niitä vähän reilummin ja teen seuraavana päivänä vähän erilaisen kombon (tai sitten ihan samanlaisen). 

Paistettuun villiriisiannokseen lisään joskus chiliä, cashew-pähkinöitä, pinaattia, tonnikalaa, mitä milloinkin. 

Paistettua villiriisiä (2 annosta)


1 reilu dl villiriisiä
1tl kookosöljyä
2-3 valkosipulin kynttä
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
pala tuoretta inkivääriä
10 isoa katkarapua (pienempiä tietty enemmän)
Mustapippuria
1tl soijakastiketta

Ensin keitän veden, lisään sinne riisit ja annan kiehua noin 10 minsaa, kunnes riisinjyvät pehmenneet, niiden pinta saa jäädä hieman kovaksi.

Hienonnan valkosipulin kynnet sekä inkiväärin, viipaloin paprikat ja paistan niitä kookosöljyssä niin, että ovat hieman pehmenneet. Maustan mustapippurilla, lisään katkaravut ja riisin. Paistan niitä hetken ja lopuksi lisää soijasoosin. En lisää suolaa ollenkaan, sillä soijakastike on jo itsessään melko suolaista. Laitan esille kulhoon ja alan syömään! 

Easy recipe for fried wild rice




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan