Slider

Perfect Spring Fruit - Nispero

Thursday, April 18, 2019

Spring fruit nispero

What Is Nispero?


Have you heard about nisperos? Have you ever eaten one? I had no clue what it was and it was only until now that I ever saw & tasted nispero. A friend of mine has a couple of nispero trees in her garden here in Andalucia, so she brought me really organic and freshly picked ones. This small fruit has a very thin skin - a bit similar to tomato. The locals say that it is good to peel them before eating, altough the peels are eatable. The flesh is soft and texturewise reminds apricot. In one nispero there's not much to eat, because there're normally 3 rather big seeds inside.

How Does Nispero Taste?


I find the taste quite mild and some how similar to gooseberry. It is fresh & sweet with acid flavour. When the fruit is orange and a bit soft, then it's ready to be eaten. 

Where & When To Get Nisperos?


It is a perfect spring fruit, because it is available from April till early June. Originally it comes from China, but nowadays you can find it also in Southern Europe. For example Spain produces 30 million kilos of nispero in Andalucia and Valencia regions. The fruit is harvested when ripe because they don't ripen off the tree. The harvested fruit can keep for about 10 days in room temperature. That explains why they are not exported to Northen Europe.

Why & What To Do With Nisperos?


It can be eaten straight from the tree. It gives a nice additional flavour to salad - cut it into pieces and remove the seeds first. It contains pectins, so nisperos can easily be made into jams. I found a soup recipe, which I would like to try - check it here

Nispero contains vitamins A, B & C and magnesium & calcium. It's also rich in fibre and antioxidants, and cleanses the body, so it works well as a part of detoxing process.

~~~~


Mikä on nispero?


Tiedätkö mikä on nispero? Oletko koskaan syönyt sellaista? Minulta oli koko nispero mennyt ihan ohi en ollut nähnyt enkä syönyt sellaista kuin vasta nyt. Yhdellä ystävälläni on puutarhassaan täällä Andaluciassa  muutama nisperopuu ja hän toi minulle ison korillisen täysin luomuja ja vasta poimittuja nisperoita. 

Tässä pienessä hedelmässä on ohut kuori - vähän samanlainen kuin tomaatissa. Paikalliset kehoittavat kuorimaan hedelmän ennen syöntiä, mutta sen voi syödä myös kuorineen. Hedelmäliha on pehmeää ja samantapaista kuin aprikoosilla. Yhdessä nisperossa ei ole paljoakaan syötävää, koska sisältä löytyy tavallisesti kolme isohkoa siementä.

Miltä nispero maistuu?

Omasta mielestäni nispero on maultaan aika mieto ja muistuttaa karviaismarjaa. Maku on raikas ja makea, melko hapokas. Hedelmä on valmis syötäväksi kun se on väriltään oranssi ja tuntuu pehmeältä. 

Mistä ja milloin saatavilla?

Nispero on kevään hedelmä, sillä se kypsyy huhtikuusta kesäkuuhun asti. alunperin se tulee Kiinasta, mutta nykyään nisperopuita on myös Etelä-Euroopassa. Esim. Espanjassa nisperoita tuotetaan 30 miljoonaa kiloa vuodessa Andalucian ja Valencian alueella. Hedelmäsato korjataan kun hedelmä on täysin kypsä, sillä kypyminen ei jatku enää sen jälkeen kun se on irronnut puusta. Poimittu nispero säilyy hyvänä noin 10 päivää huoneen lämmössä. Tämä selittää osaltaan sen miksei niitä ole pahemmin tuoda Pohjois-Euroopan markkinoille.

Miksi ja mitä tehdä niistä?

Hedelmän voi siis syödä suoraan puusta. Se antaa myös mukavan lisän salaatteihin - poista kuitenkin ensin kivet. Hedelmä sisältää pektiiniä - luonnon omaa gelatiinia - joten siitä on helppo valmistaa hilloa. Löysin muuten nisperoista tehdyn soppareseptin, jota ajattelin kokeilla - tsekkaa ohjeet täältä!  

Nispero sisältää A-, B- ja C-vitamiinia sekä magnesiumia ja kalsiumia. Hedelmässä on myös kuituja ja antioksidantteja, lisäksi sillä on elimistöä puhdistava vaikutus, joten se on oiva lisä detoxkuurin aikana.




Nispero, loquat, medlar

Nispero, loquat, medlar

Nispero, loquat, medlar

In English nispero is also called loquat and Japanese medlar.

Nisperos, loquats, medlars


More about Andalucian fruit here // Lisää andalucialaisia hedelmiä täällä.




1 comment:

  1. Thank you so much for your kind words! This kind of encouragement keeps me going :)

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan