Andalucian oranges
The sun and oranges belong to Andalucia. In January the fruit trees are full of oranges. And not just oranges but also other citrus fruit such as mandarins, grape fruit and lemons. Did you know that there are several varieties of oranges? And that there are flowers and fruit in citrus trees at the same time? Of course, sometimes there are more fruit - as at the moment - and sometimes flowers, which are really blooming later in the spring. At that time you can smell the trees even though you wouldn't see any. The fragrance is absolutely alluring.
In Andalucia there are (and for sure in other orange destinations as well) at least three types of oranges. First of all those which are easily eaten (called 'mesa'), secondly those meant for juice (called 'zumo', often sold in net sacks) and thirdly those which are good for jam and marmalade. Those oranges which you can find growing in city parks and along streets are often super bitter and used only after cooking.
~~~~
Andalucialaiset appelsiinit
Aurinko ja appelsiinit kuuluvat Andaluciaan. Tammikuussa appelsiinipuut notkuvat hedelmiä. Eikä pelkästään appelsiineja vaan myös muita sitrushedelmiä - mandariineja, greippejä ja sitruunoita. Tiesitkö muuten, että appelsiinejakin on montaa eri lajia? Ja että sitruspuissa on aina kukkia ja hedelmiä samaan aikaan? Toki on aikoja jolloin jompia kumpia on enemmän. Varsinainen kukka-aika on keväämmällä. Silloin kyllä huomaa vaikka silmät kiinni onko appelsiinipuita lähettyvillä - kukkien ihana tuoksu on huumaava.
Andaluciassa (ja varmasti myös muuallakin) on ainakin kolmenlaisia appelsiineja - helposti syötäviä appelsiineja (mesa), mehuun tarkoitettuja appelsiineja (zumo, usein valmiiksi verkkopusseissa) ja hilloon soveltuvia appelsiineja. Kaupunkien puistoissa ja katujen varsille istutetut appelsiinit ovat usein niitä todella kirpeitä ja karvaan makuisia, joista valmistetaan brittien suosimaa bitter orange -marmelaadia.
Seville oranges
The parks of Sevilla are full of orange trees. It's hard to avoid stepping on them. Heard that there are 14.000 trees there. Even though the trees are in parks and especially planted, you are free to pick them up, but be prepared that they are pretty sour. These oranges are for bitter orange marmalade and mainly exported to the UK. Brits love bitter orange marmalade!
The flowers of Seville oranges are also picked up and used for essential oils and aromatherapy purposes.
Here's a list of some other type of oranges:
- Blood oranges, which come in different species as well, the main harvest season is quite short starting in the end of January and ending in March
- Naval oranges, those which kind of have a mini orange inside, they are sweet and easy to peel
- Mandarins, minicitrus with lot of seeds
- Clementines, which is a hybrid of mandarin and orange, sweet and easy to peel
- Satsumas, a seedless and thin peeled hybrid of mandarin and clementine
-Valencian oranges, which are perfect for juice, sweet and have thin peels
-Bergamot oranges, which are used for Earl Grey tea to give that lovely and unique fragrance & taste
~~~~
Sevillan appelsiinit
Sevillan puistot ovat täynnä appelsiinipuita ja siellä kävellessä meinaa väkisin tallata appelsiinien päälle. Puita on kuulema 14.000. Niitä saa ihan vapaasti poimia, mutta kannattaa varautua siihen, että ne ovat todella karvaita. Näistä appelsiineista valmistetaan sitä marmelaadia jota viedään Britteihin.
Sevillan appelsiinien kukkia kerätään myös talteen ja käytetään eteerisiin öljyihin ja aromaterapiaan.
Sevillan appelsiinien lisäksi on olemassa mm:
- veriappelsiineja, joita myös on useampia lajikkeita ja varsinainen satokausi on lyhyt, ainoastaan tammikuun lopulta maaliskuuhun
- napa-appelsiineja, niitä joiden sisälle ikään kuin kasvaa miniappelsiini, makeita, helposti kuorittavia
- mandariineja, pikkusitrus, jossa paljon siemeniä
- klementiinejä, jotka ovat mandariinin ja appelsiinin risteytys, mehukkaita ja kuoret irtoavat helposti
- satsumoita, jotka taas ovat mandariinin ja klementiinin risteytys, ohutkuorisia
-valencian appelsiineja, sopivat hyvin puristettavaksi mehuksi, makeita, ohuehkot kuoret
-bergamot-appelsiineja, joita käytetään Earl Grey -teehen antamaan sen ihanan bergomotin tuoksun ja maun
Nutrition value of an orange
There are hardly any calories in oranges, but a good dose of vitamin C, fibres and antioxhidants. In one orange you will get 98mg vitamin C and 4,4g of fibre. It's good to eat oranges to improve immunity, avoid a flu and keep the skin elastic and youthful.
It's obvious that freshly picked oranges in Spain taste quite different from the ones transported and sold in Northern Europe.
Last time when I wasscanned to check if my body has enough different minerals and vitamins, the result was that my system is lacking vitamin C. Now I have been eating 2 big oranges per day. Let's see if this has had a possitive effect and can be seen in the next scan. Btw, Pia from Inzenter will be back in Fuengirola to do Bioresonance scanning 29. January - 2. February.
~~~~
Appelsiinien ravintoarvo
Appelsiineissa ei ole kaloreita nimeksikään, mutta niiden ravintoarvo on melkoinen. Yhdestä keskikokoisesta appelsiinista saat mm. 4,4g kuitua ja 98mg c-vitamiinia sekä antioksidantteja. Se on se appelsiinien korkea c-vitamiinipitoisuus joka parantaa vastustuskykyä ja pitää ihon nuorekkaana.
Onhan se itsestään selvää, että vastapoimitut appelsiinit Espanjassa maistuvat aivan erilaiselta kuin Suomesta ostetut pitkän matkan kulkeneet hedelmät.
Tossa kun mitattiin onko kaikki ravintoaineet kohdallaan omassa kropassani, sain tulokseksi, että elimistöni kaipaa c-vitamiinia. Nyt olenkin syönyt pari isoa appelsiinia päivässä. Saas nähdä korjautuuko tilanne ja mikä on tulos seuraavalla mittauskerralla. Inzenterin Pia on muuten taas Fuengirolassa tekemässä bioresonanssimittauksia 29.1.-2.2.
btw, here's a link to my earlier post called Orange Box and here more info about vitamin C!
No comments:
Post a Comment