Slider

Oletko harkinnut paluumuuttoa Suomeen?

Wednesday, September 9, 2020

Paluumuutto Suomeen

Oletko harkinnut paluumuuttoa Suomeen?


Meitä Suomen rajojen ulkopuolella asuvia suomen kansalaisia on ympäri maailmaa virallisten tietojen mukaan noin 300 000. Monien koti on niin pysyvästi uudessa kotimaassa, ettei vaihtoehtona edes ole paluumuutto Suomeen. Viime aikoina kuitenkin useampikin tuttava on kertonut, että yhtenä unelmana on joko muuttaa jossain vaiheessa kokonaan Suomeen tai ainakin hankkia sieltä kakkoskoti. Vallitseva korona-tilanne on vauhdittanut monen päätöstä.


Sirpa teki rohkean päätöksen puolitoista vuotta sitten - eli ennen koronapandemiaa. Hän pakkasi kimpsut ja kampsut ja muutti takaisin Suomeen 10 Espanjassa vietetyn vuoden jälkeen. Ajatus muutosta muhi Sirpan päässä jonkin aikaa ja vähitellen se kirkastui. Kun päätös oli tehty, alkoi asia myös samalla konkretisoitua. Joitakin käytännön asioita oli helppo hoitaa Espanjasta käsin netin ja puhelimen avulla.


Paluumuutto Suomeen

Paluumuutto Suomeen

Miksi?


"Muuton syynä ei ollut se, että olisin jotenkin pettynyt Espanjaan, vaan omat henkilökohtaiset syyt", kertoo Sirpa. Näitä henkilökohtaisia syitä olivat mm. lapset ja lapsenlapset, joiden elämässä hän halusi olla enemmän läsnä ja tietenkinmyös apuna tarvittaessa. Lisäksi lähestyvä eläkeikä ja siihen liittyvä sosiaaliturva olivat seikkoja, jotka puolsivat paluumuuttoa. Vaikka Sirpa saikin töitä lähes samantien saapuessaan Suomeen, arvostaa hän maan työttömyysturvaa. Se, että työt loppuisivat, ei tarkoita sitä, että joutuisi puille paljaille, kuten Espanjassa helposti käy.

Korona-aika on vain vahvistanut Sirpan tunnetta siitä, että päätös on ollut oikea. Suomessa on hyvä olla - varsinkin Espanjan tilanteeseen verrattuna. Suomessa rajoitukset ovat olleet suosituksia eivätkä määräyksiä. "Vapaus ja ihmisoikeudet ovat minulle tärkeitä, ja niitä täällä kunnioitetaan, ainakin toistaiseksi."

Paluumuutto Suomeen

Paluumuutto Suomeen

Kaipaus


Espanjan aikana Sirpa kaipasi perheen lisäksi Suomen luontoa ja varsinkin metsiä, joita hän pitää tärkeinä hyvinvoinnin lähteinä. Nyt Suomen päässä hän on kaivannut espanjalaista sosiaalista elämäntapaa. Ajoittain on tullut ikävä myös Espanjaan jääneitä ystäviä, joita 10 vuoden aikana kertyi lukuisia. Onneksi nykyisin sosiaalisen median kautta on helppo pitää yhteyksiä ja vaihtaa kuulumisia vaikka päivittäin.

Paluumuutto Suomeen

Paluumuutto Suomeen


Positiivinen asenne


Positiivinen suhtautuminen asioihin on yksi Sirpan voimavaroista. Valoon tottuneena, häntä aluksi hieman arvelutti, miten tulee kestämään ne muutamat haasteelliset pimeät kuukaudet. "Eihän se ole kuin muutama viikko ja sen voi käyttää lepoon, lueskeluun ja rauhoittumiseen." Asiat voi aina kääntää positiivisiksi! 

  Vuodenaikojen vaihtelu on muutenkin Sirpan mieleen. Ne tarjoavat hyviä mahdollisuuksia vaihtaa rutiineja. Espanjan ikuinen kesä on tietysti ihanaa, mutta kuumin kausi - varsinkin elokuu - voi olla aika väsyttävää.

"Aikansa kutakin ja nyt on tällainen vaihe elämässä eikä tulevaisuudesta voi tietää," tiivistää Sirpa mietteitään. Hän on tyytyväinen elämäänsä Suomessa nyt ja on tyytyväinen, mutta on myös kiitollinen Espanjassa vietetystä ajasta, joka oli antoisaa ja toi mukanaan monenlaisia mahdollisuuksia. 

"Nyt taas täälläkin puhaltavat uudet raikkaat tuulet ja muutoksessa eläminen jatkuu. Olen kiitollinen kaikesta." 

(kuva Sirpan kotialbumista)


ps. Sirpa on kirjoittanut kirjan 'Hyvinvointia viisailla valinnoilla'.

Kerroin jokunen aika sitten miltä tuntuu olla ulkosuomalainen - löydät postauksen täältä!

Muutto Suomeen


 

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan