Slider

Finns Living Abroad - Jaanan koti on Budapestissa

Wednesday, August 26, 2020

 

Finns living abroad


Finns Living Abroad


Aloitin vuoden alussa postaussarjan ulkomailla asuvista suomalaisista. Kuvaan haastateltavia heidän itse valitsemissaan lempipaikoissaan ja kerron lyhyesti heidän ajatuksiaan uusilta kotikulmilta. Tällä kertaa lähdin kauniina kesäiltana kuvaamaan Budapestissa asuvaa Jaanaa.
  
Budapest alkaa olla Suomen lisäksi niitä ainoita maita, jotka ovat tilastollisesti vielä covid19-tartunnoissa vihreän puolella. Unkarissa alettiin heti keväällä sulkemaan rajoja ja otettiin maskit käyttöön, sekä myös ulkonaliikkumista ja joukkokokoontumista rajoitettiin tuntuvasti. 


Finns living abroad

Finns living abroad

"Asun Budapestissa, koska...


tämä kaupunki on monikasvoinen. Budapestissa on kulttuuri- ja vapaa-ajan tarjontaa kaikkeen makuun ja mielitekoon". Jaana kuvailee kaupungin tunnelmaa rennoksi ja suvaitsevaiseksi. Se on kahden miljoonan asukkaan suurkaupunki, mutta samalla jokainen kaupunginosa on oma pikkukaupunkinsa. Tämä tekee Budapestista suurkaupungin, jossa on helppo elää. 

Jaana saapui ensimmäisen kerran Unkariin vuodeksi opiskelijavaihtoon. Palattuaan Suomeen hän työskenteli Kuopion yliopistolla ja tuli tällä kertaa työnvaihdossa Budapestiin kolmeksi kuukaudeksi. "Sillä tiellä olen vieläkin!" 15 vuotta Budapestissa on tullut jo täyteen.

Jaana on integroitunut hyvin unkarilaiseen yhteiskuntaan. Aivan ensimmäiseksi hän päätti opetella kielen, kunnolla. Nykyään Jaanalla on kieli hallussa eikä häntä enää tunnisteta ulkomaalaiseksi. Jossain yhteydessä hänen puheessaan saattaa olla pieni vivahde, mutta tällöinkin vastapuoli epäilee hänen olevan Slovakian unkarilainen.


Finns living abroad

Finns living abroad

Finns living abroad

Finns living abroad


"Suosikkipaikkani Budapestissa on...


Margit-saari. Újlipótvárosissa asuvana käytännässä Margit-saari on minun takapiha ja terassi." Aamulenkit saarta kiertävällä juoksuradalla sekä piknikit hyvin hoidetuilla viheralueilla ovat asioita, joista Jaana nauttii. Silloin kun lämpömittari kohoaa kolmenkympin yläpuolella, on mukava pulahtaa Margit-saaren uimalan viileään veteen. 

Eikä pidä unohtaa, että saarella saa mukavasti lenkitettyä myös vinttikoirat. Jaanalla on afgaaninvinttikoira Shalimar sekä saluki eli persianvinttikoira Baysan. Monen vuoden ajan Jaanalla meni lähes jokainen viikonloppu pakatessa koirat ja kamat autoon ja suunnatessa Euroopan koiranäyttelyihin. Upeat Shalimar ja Baysan kahmivat lukuisia palkintoja. Nyt koiravanhukset viettävät ansaittuja eläkepäiviä.

Eläinrakkaalla Jaanalla on toki myös muitakin lemmikkejä - kääpiösnautseri Petrik, kissat Hollis ja Szelim sekä papukaijapariskunta Aida ja Artur. Kuulostaa aikamoiselta vilskeeltä, mutta tunnelma Jaanan kotona on rauhallinen ja paikat järjestyksessä.  


Margit-saari

Margit-saari

Margit-saari

Finns living abroad

"Kaipaan Suomesta...


saunaa, luonnonrauhaa ja hiljaisuutta. Puulla lämmitetyn kotisaunan tunnelmaa ei voita mikään." Unkarista löytyy monia mahtavia vaellusreittejä ja kaunista luontoa, mutta Jaana kaipaa Suomen luonnossa kasvaneena juuri sinne aitoon Suomen luontoon. "Pandan lakut on kanssa aika kiva juttu", jatkaa Jaana samaan hengen vetoon.

Jaana pitää tiiviisti yhteyttä Suomessa asuviin vanhempiin ja veljen perheeseen sekä ystäviin. Budapestista lentää Helsinkiin parissa tunnissa. Koronakeväänä ei tietenkään kukaan matkustanut, mutta heinäkuussa Finnair aloitti taas lennot Suomen ja Unkarin välillä. Tällöin myös Jaana pääsi piipahtamaan vanhempiensa luona.  

Finns living abroad

Finns living abroad

Finns living abroad

Finns living abroad


"Tulevaisuus...


ja kotini on täällä." Jaanaa kuitenkin mietityttää, miten tulevaisuudessa vanhempien ikääntyessä järjestää käytännön asiat kahden maan välillä. Hän kuitenkin luottaa siihen, että hommat saadaan ratkaistua silloin kun sen aika on. 
"Niin pitkään kuin lentokoneen laskiessa Budapestin Liszt Ferencin lentokentälle ensimmäinen ajatukseni on, että ihana olla taas kotona, olen oikeassa paikassa."


Finns living abroad


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan