Kotona töissä koronan takia
Miten sinulla on mennyt nyt jo reilu kuukausi tässä koronan temmellyksessä? Toivottavasti olet pysynyt terveenä. Onko työpaikkasi siirtynyt kotiin? Jos et ole tottunut kotitoimistopäiviin, voi olla ainakin aluksi vaikea siirtyä tähän uuteen työskentelytapaan. Tai vaikka olisi tottunutkin voi tuottavuus välillä olla hukassa. Tässä muutamia vinkkejä, mitkä kannattaa pitää mielessä vielä koronan jälkeenkin,
Raivaa itsellesi työtila
Paikalla ei muuten ole väliä kunhan saat siinä oman rauhan ja pystyt keskittymään. Ihanteellista tietysti olisi, että käytössäsi olisi oma huone tai nurkkaus. Aina sanotaan, että työpisteessä tulee olla pöytä ja ergonomian kannalta hyvä tuoli sekä riittävä valaistus. Nämä ovatkin ne peruspilarit, joista kannattaa lähteä liikkeelle. Joillekin etätyöskentelyyn tottuneilla saattaa sohva olla se oikea paikka. Pääasia, että häiriötekijät puuttuvat ja pystyt keskittymään.
Itselleni yksi olennainen asia on ääni. Hiljaisuudessa en saa oikein mitään aikaiseksi, mutta heti kun radio on päällä saan aivan uutta virtaa. En tietenkään kuuntele sitä aktiivisesti, mutta taustalla soidessa se saa aivoni toimimaan paremmin. Hätätapauksessa myös kadun äänet auttavat, joten ikkunat auki. Linnun viserrys auringon noustessa ja laskiessa on yksi lemppari luonnonääniä. Ei nyt varsinaisesti liittynyt tähän, mutta ovat ääniä joihin on mukava herätä ja illalla pidän telkkarin ja radion kiinni sen hetken kun tipuset visertää.
Tässä linkki yksityiskohtaisempaan kotitoimiston viihtyisään ja tuottavuutta parantavaan sisustukseen.
Pidä kiinni rutiineista
Tietty rutiini helpottaa ehdottomasti pääsemään työmoodiin. Nouse aikaisin, älä jää sänkyyn lekottelemaan. Omalla kohdallani tämä on helposti se kompastuskivi. Herään kyllä aikaisin, siinä kuuden kieppeillä, mutta saatan jäädä sänkyyn selaamaan somea, lukemaan lehtiä ja kuuntelemaan radiota. Se on enkä ollut sellainen tietty luksushetki, kun ei ole tarvinnut nousta tiettyyn aikaan. Nyt olen kuitenkin noussut ennen seitsemää ja venytellyt, käynyt suihkussa ja pukenut päälle heti en jälkeen. Meikkauksen ja hiustenlaiton olen kyllä skipannut kokonaan.
Huomaan, että fiilis on aivan eri kun pääsee työpöydän eteen jo aamulla eikä vasta aamupäivällä. Kello ysiin mennessä on saanut jo vaikka mitä tehtyä. Silloin pidänkin pienen tauon ja nautin aamiaisen.
Jos haluat vaihtelua aamiaiseesi, katso löytyisikö täältä uusia ideoita.
Laadi tehtävälista
Kirjoita ylös päivän tehtävät, muista priorisoida. Aikatauluta myös viikon hommat ja mielellään koko kuukauden. Kirjoita ne selkeästi ylös muistivihkoon tai kalenteriin - sähköiseen tai paperiversioon. Näin ei mene aikaa miettimiseen mitäs tänään tekisi ja vältyt turhautumiselta. Olen sen verran vanhanaikainen, että kirjoitan tosiaan kaikki aina paperille - ja niitä papereita ja vihkoja on aivan liikaa. Pitää ehdottomasti kehittää parempi systeemi tähän.
Laadi myös aikablokki jokaiselle tehtävälle ja pysy siinä. Käytä perustana 8 tunnin työpäivää. Kun olet määritellyt, että tuohon tehtävään varaan aikaa 30 minsaa, tuohon 1,5h jne. auttaa se sinua keskittymään kyseiseen tehtävään, etkä ala räplätä kännykkää ja tsekkaamaan sähköposteja. Noihin räpläämisiin ja tsekkaamisiin saa helposti menemään puoli tuntia. Näin pysyt aikataulussa ja homma tulee tehtyä ripeämmin. Heti tulee parempi mieli.
Kommunikoi ja pysy ajan tasalla
Nyt kun ei voi tavata asiakkaita, kollegoita eikä muita ihmisiä, on tärkeää pitää heihin kuitenkin yhteyttä, jotta tietää missä mennään. Ei ole mitään järkeä väkertää projektia hiki hatussa, jos asiakas onkin muuttanut mieltään ja haluaa muutoksia. Yhteydenpito tuo myös luottamusta ja turvallisuuden tunnetta sekä osoittaa, että olet aidosti kiinnostunut niin tehtävästä kuin muista siihen osallistuvista.
Pidä taukoja
Tiedän! Vauhtiin päästyä on vain niin vaikeaa jättää asiaa edes hetkeksi niin, että hakisi kupin teetä saati sitten että lähtisi ulos pienelle happihyppelylle. Taotkin kannattaa laittaa tehtävälistaan ja pitää tauko siinä välissä kun on yhden aikablokin saanut tehtyä. Omalta kohdalta olen huomannut, että jos homma tuntuu jotenkin hankalalta tai jopa epämiellyttävältä, niin kaapilla tulee käytyä turhankin usein.
Kävely korttelin ympäri voi tuntua turhauttavalta, mutta se kannattaa tehdä. Aivot saavat uutta virtaa ja jaksaa taas paremmin. Tekee myös hyvää pakaralihaksille nousta välillä ylös penkistä.
Tehtävät ei lopu tekemällä, se on tosi, mutta pitää myös osata lopettaa. Joka päivä 8 tuntia ei riitä, mutta aina kun mahdollista olisi hyvä lopettaa siinä vaiheessa kun nämä tunnit täyttyvät.
Oliko näistä vinkeistä sinulle hyötyä? Mainioita ohjeita korona-ajan tuottavuuteen löytyy myös täältä.
No comments:
Post a Comment