Slider

Plants Are Friends

Monday, April 20, 2020



Plants are friends Plante Budapest

Plants Are Friends


Viherkasvit ovat ystäviä. Kyllä, ne tuovat iloa päivään, antavat energiaa ja tarvitsevat hoitoa pysyäkseen hengissä. Viherkasvit ovat nyt huipputrendikkäitä sisustuksessa niin kotona kuin työpaikoillakin. Varsinkin nyt kun kevät saapuu ja valon määrä kasvaa, tekee mieli tuoda vehreyttä sisälle. Kasvien istuttaminen on myös rauhoittavaa ja energisoivaa puuhaa.


Plante Budapest

Viherkasvit sisustuksessa


Viherkasvit ovat oiva sisustuselementti. Ne tuovat lämmintä tunnelmaa ja kodikkuutta.  Avara tila muuttuu hetkessä viihtyisämmäksi, kun sinne tuo ison ja näyttävän viherkasvin. Pienemmistä kasveista taas voi tehdä kauniita asetelmia ikkunalaudalle, hyllylle tai pikkupöydälle. Nyt myös amppelit ovat palanneet. Itsekin innostuin niistä, mutta yli kolmen metrin huonekorkeus osoittautui aavistuksen hankalaksi toteuttaa amppelin kiinnitys - on siis vielä hakusessa.

Eikä pidä unohtaa kylpyhuonetta! Aika moni viherkasvi viihtyy kylppärin kosteassa ja hämärämmässä tilassa (Viherkasvit kylpyhuoneessa). 

Pidä mielessä, että myös ruukuilla on merkitystä sisustuksessa. Kaikkien ruukkujen ei toki tarvitse olla samanlaisia, mutta jotain yhtenäistä niissä tulisi olla, esim. ruukut voivat muodoltaan ja kooltaan olla erilaisia, mutta saman värisiä. Väristä puheenollen viherkasvit tulevat parhaiten oikeuksiinsa neutraalin sävyisissä ruukuissa kuten valkoisissa, mustissa ja terrakotan värisissä. Totta kai on myös poikkeuksia ja itse pidän kovasti suurista, kuviollisista itämaisista ruukuista, mutta silloin tilaan sopii vain tämä yksi katseenvangitsija.

Meraki Plante Budapest

Plante Budapest

Viherkasvien valinta


Kaikki viherkasvit eivät viihdy paikassa kuin paikassa - se nyt vaan on fakta. Pitää siis ottaa huomioon huoneen valoisuus, paahtaako aurinko tilaan koko päivän vai vain aamulla tai illalla. Jotkut kasvit ärsyyntyvät siitä, jos niihin jatkuvasti ohi kulkiessa koskee, ne siis tarvitsevat tilaa ympärilleen tai rauhaisan nurkan. Olen huomannut, että yksi tällainen on ainakin saniainen. 

Yksi valinnanperuste on myös viherkasvin hoitovaatimukset. Ohutlehtiset kasvit vaativat yleensä enemmän huolenpitoa kuin paksulehtiset. Mikäli olet matkustavaista tyyppiä, kannattaa valita mahdollisimman helppohoitoinen kasvi, joka ei suutu siitä jos pari kastelukertaa jää väliin. Oman kokemukseni mukaan mehikasvit viihtyvät hyvin pidempiäkin aikoja ilman vettä, samoin orkideat ja palmuvehka. Pari kuukautta kotoa pois ja palatessani nämä kasvit olivat edelleen hengissä.


Plante Budapest

Wild Flower Bar Budapest

Plante Budapest

Viherkasvien hyödyt


Alussa jo mainitsinkin, että viherkasvit tuovat iloa ja antavat energiaa. Sanotaan, että jos ei pääse kävelylle metsään tai puistoon, auttaa huonekasvin tuijottelu vapauttamaan adrenaliinia ja nostamaan energiatasoa ja aivoihin alkaa virrata enemmän happea. 

Moni kärsii kuivasta sisäilmasta varsinkin talvisin, kun joudutaan lämmittämään kotia kovalla teholla ja myös kesäisin ilmastoinnin pauhatessa. Viherkasvit kosteuttavat ilmaa luonnollisesti ja hoitavat ilmankostuttimen virkaa. 

Huoneilman laatu paranee viherkasvien ansiosta. Monet ihan tavallisetkin huonekasvit sitovat epäpuhtauksia itseensä ja hajottavat ne juuristossa. Osa kasveista tuottaa kemikaaleja, jotka poistavat huoneilmasta homeitiöitä ja bakteeraja. Tällaisia ovat mm. muratti, kultaköynnös ja anopinkieli. Etenkin allergikoille tästä on hurjasti hyötyä.

Kukat ja kasvit toimivat myös inspiraation lähteenä. Nostan usein työpöytäni edessä olevalle ikkunalaudalle tuoreita kukkia maljakossa tai edes pienen viherkasvin. Huomaan kyllä eron - jumissa olleet ajatukset saavat uutta virtaa ja huomaan olevani luovempi.


Plante Budapest

Plante Budapest

Plante Budapest

Plante Budapest

Plante Budapest


Tämän postauksen kaikki ylläolevat kuvat olen napsinut ihastuttavasta viherkasvikauppa Plantesta Budapestin keskustassa. Kauppa sijaitsee Konyha-kahvilan yläkerrassa. Tällä hetkellä koronaviruksen takia paikka on kiinni - kuten kaikki muukin täällä - mutta Budapestissa asuvat voivat tehdä viherkasvitilauksia netin kautta ja vehreät tilaukset toimitetaan kotiovelle.

Viime viikolla Plantessa oli erityinen yrttiviikko ja halusin ilahduttaa itseäni tilaamalla kaksi satsia tuoreita yrttejä keittiön ikkunalaudalle. Heti tuli parempi mieli!
Samoilla omistajilla oli aikaisemmin kukkakauppa  Wild Flower Bar  mutta päättivät siirtyä enempi viherkasveihin. Leikkokukkia saa edelleen tilauksesta ja sesonkeina on erityisiä kukkapäiviä. Varmasti kannattavampi liikeidea, sillä jostain syystä kukkakauppabisnes ei tässä maassa ole kovin kannattavaa. 

Plants are friends

Herbs on windowsill

Plants are friends. They bring joy, give you energy and need to be taken care of. You can find more about plants in decor in English on my blog post here
I took these pictures in a wonderful green plant store Plante in the centre of Budapest just before corona virus hit the world. 

Last week I ordered on-line some herbs which Plante delivered to my doorstep. Now my kitchen's windowsill looks fresh and inspires my to cook more.


Plante Budapest







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan