Slider

Mediterranean Style Chicken Veggie Stew

Sunday, July 30, 2017



Stews and slow-cooked meals are related to cold winter days but if it's packed with summer veggies and spiced up with juicy lemons, it makes a perfect summer food as well. Fell in love with this delicious Mediterranean style chicken-veggie stew, when a friend of mine cooked it for me the other day. She gave me the recipe and I gave it a go.


Chicken vegetable stew

1 big sweet potato
2 carrots
1 green belly pepper
4 unseasoned chicken thights/legs
1-3 cups of green olives
2 cups cherry tomatoes
1-2 lemons or limes
2 shallots
2 gloves of garlic
1/2 cup olive oil
1 chicken or vegetable stock cube
1/2 cup thyme
salt & blackpepper from grinder

Peel sweet potato and carrots, cut into wedges. Wash and split green belly pepper, take out seeds, cut into big pieces. Wash lemons with warm water and cut into big wedges with peels. Shred shallots and garlic gloves. 

Cut chicken into pieces, add salt & pepper on the surface of them. 

Pile up the veggies in the bottom of the pot, add the chicken pieces, olives, cherry tomatoes, lemons, thyme, olive oil and stock cube. No need to add any liquid, vegetables give enough juice.

Let it simmer in 200˚C/392˚ F with lid on top for approx 1 hour.



~~~~



(FI) Pataruoat ja muut hitaasti kypsytetyt ruoat kuuluvat yleensä kylmiin talvipäiviin, mutta kun pataan lisätään kesän ihania kasviksia ja paljon mehukasta sitruunaa, sopii se loistavasti myös kesäpöytään. Ihastuin tähän ystäväni kokkaamaan kana-kasvispataan ja pyysin välittömästi reseptin. Ei muuta kuin kokkaamaan!


Kana/broileri-kasvispata

1 iso bataatti
2 porkkanaa
1 vihreä paprika
4 broilerin maustamatonta reisipalaa
200g kirsikkatomaatteja
1-3dl vihreitä oliiveja
1-2 sitruunaa tai limeä
2 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
1/2 dl oliiviöljyä
1 kuutio kana- tai kasvisfondia
1/2dl silputtua timjamia
suolaa
mustapippuria myllystä

Kuori bataatti ja porkkanat, pilko reiluiksi lohkoiksi. Pese ja halkaise paprika, poista siemenet ja paloittele isoiksi paloiksi. Pese sitruunat kuuman veden alla juuresharjalla ja leikkaa ne kuorineen reiluiksi lohkoiksi. Kuori ja silppua sipulit. 

Paloittele broilerin reisipalat pieniksi ja hiero pintaan suolaa ja mustapippuria.

Lado kasvikset padan pohjalle, lisää päälle broilerin palat, oliivit ja kirsikkatomaatit sekä silpottu timjami, oliiviöljy ja kana- tai kasvisliemi. Nestettä ei tarvitse lisätä, kasviksista syntyy liemi.

Hauduta pataa kannen alla 200C noin 1 tunti.







No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan