Slider

What Is Pintxo?

Saturday, September 8, 2018

pintchos of basqie country

Pintxo or pincho is a small snack usually eaten in bars in northern Spain, especially in Basque Country but also in Navarre, Asturias and Cantabria.

I had such a lovely time visiting San Sebastian in Basque Country. Before lunch we had pintxos at least in five bars. One pintxo in every place with txikito (a small glass of wine) such as Txacoli, zurito (small beer) or water. Txacoli is a slightly sparkiling, very dry white wine with high acidity and low alcohol content. 

Pintxos are related to tapas. I think the biggest difference between tapas and pintxos is that pintxos are often served on a slice of bread. There are usually the entire counter lined with plates of various pintxos, you take an empty plate - or ask one from the waiter - pick up the pintxo you like, eat it there, and repeat it.  Before going to the next bar, you tell to the bar waiter how many pintxos you had and you will be charge accordingly.

In Basque Country most of the pintxos are made of fish or seafood, such as anchovy, cod, hake and shrimps. It seems that the bars in San Sebastian take their pintxos seriously. They don't just taste heavenly but also look wonderful. Tempted to taste every one of them but as there's still lunch ahead...

I have learnt that there's always going on some kind of local fiesta or feria in different parts and cities in Spain. This time in San Sebastian there were lots of people wearing blue t-shirts and hitting each others with kind of bags made of bull's stomach and filled with water. Especailly children seemed to be very excited.

~~~~

Pintxo tai pincho on pieni välipalan tapainen syötävä, jota tarjoillaan pohjoisespanjalaisissa baareissa eritotem baskimaassa, mutta myös Navarrassa, Asturiassa ja Cantabriassa.  

Oli kyllä aivan ihana matka jokunen aika sitten Baskimaan San Sebastianiin. Ennen lounasta käytiin ainakin viidessä baarissa pintxoilla. Yksi pintxo joka paikassa txikiton (pikkuviinilasillinen) kuten Txacolin tai zuriton (pikkuolut) tai ihan vaan veden kanssa. Txacoli on lievästi kuplivaa erittäin kuivaa valkoviiniä, jossa korkea happopitoisuus ja matala alkoholipitoisuus. 

Pintxot ovat sukua tapaksille. Mielestäni suurin ero on se, että pintxot on yleensä rakennettu patonkiviipaleen päälle. Erilaiset pintxot on asetettu tarjolle koko tiskin leveydeltä. Siitä sitten valitaan mitä halutaan joka suoraan tiskillä oleville tyhjille lautasille tai pyydetään lautanen tarjoilijalta, syödään seisaalleen, otetaan lisää tai vaihdetaan baaria. Ennen paikan vaihtoa tietysti kerrotaan baaritarjoilijalle montako syötiin ja hän sitten laskuttaa sen mukaan.   

Baskimaassa pintxoissa on useimmiten jotain kalaa tai merenherkkua kuten anjoviksia, turskaa ja katkarapuja. Vaikuttaa ihan selkeästi siltä, että San Sebastianissa pintxot otetaan tosissaan. Ne eivät vain maistu taivaallisilta vaan myös näyttävät herkullisen upeilta.  Tekisi mieli maistaa kaikkia, mutta kun on vielä se lounaskin tulossa...

Se on tullut selväksi, että jossain päin Espanjaa on aina meneillään jonkinlainen fiesta tai feria. Tällä kertaa San Sebastianin vanhankaupungin kadut olivat täynnä sinipaitaisia juhlijoita, jotka hakkasivat toisiaan härän mahalaukuista tehdyillä pusseilla, jotka oli täytetty vedellä. Ainakin lapset olivat näyttivät olevan kovin innoissaan.


pinchos of basque country

pinchos of basque country

pintchos of basque country

pintchos of basque country

pintxos in san sebastian

pintchos of basque country

pintchos of basque country

pintchos of basque country

Here's a link to pintxo bars in San Sebastian, and more info about pintxos. 
Tässä linkki San Sebastianin pintxo-baareihin ja lisää pintxo-kulttuurista.

what is pintcho




1 comment:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan