Slider

Well-being With Wise Choices, Part 2

Sunday, February 25, 2018


costa del sol

Sirpan kanssa on mukava lähteä kävelylle ja jutella hyvinvoinnista ja elämästä yleensä. Vielä kun maisemat ovat tällaiset ja aurinko paistaa pilvettömältä taivaalta, niin päivä ei voi olla enää parempi.

Olen jo aikaisemmin kertonut Sirpan e-kirjasta Hyvinvointia viisailla valinnoilla ja kertonut hänen mietteitään hyvinvoinnista (löydät postauksen tästä). Yhteen postaukseen ei millään saa kaikkea kerrottua, joten tässä vähän lisää.


Millaisia ahaa-elämyksiä olet itse saanut, kun olet ottanut hyvinvointiasioista selvää?


Olen tutkinut hyvinvointiin liittyviä asioita viimeiset 20 vuotta ja huomannut, että monet asiat ovat muutuneet ihan päälaelleen. Ensimmäisenä tulee mieleen väite, jonka mukaan rasva on vaarallista ja että rasva lihottaa. Tämä on ollut virallinen agenda. Totuus on kuitenkin se. että me tarvitsemme rasvaa - hyviä rasvoja - esim. aivojen toimintaan. Rasva ei siis ole vaarallista.

Olen ollut yllättynyt siitä, ettei kyse aina ole meidän terveydestä vaan mitä saadaan meille myytyä. Pitää aina miettiä kuka näitä viestejä lähettää - tulevatko ne lääketehtailta, elintarviketeollisuudesta jne. Kannattaa siis olla tarkkana siitä, ettei pureksimatta niele uusia virtauksia. En ymmärrä näitä "kahvi on uusi superfood" tai että valmisruoat ovat "äitien tekemiä". Niillä luodaan mielikuvia, jotta ostaisimme tuotteita. Tuskin kenenkään äiti lisää ruokaan erilaisia säilöntä- sun muita aineita.


Sanotaan, että kaikki lähtee suolistosta. Oletko samaa mieltä?

Suoliston kunto on olennaisen tärkeää koko ihmisen hyvinvoinnille ja se saavutetaan oikeanlaisella ruokavaliolla. 


Miten meidän sitten tulisi suhtautua jatkuvaan tiedon virtaan?

Avoimen kriittisesti. Kannattaa kysyä kuka hyötyy siitä, että minä ostan tämän tuotteen. Puolueettoman tiedon löytäminen vie aikaa eikä siihen kaikilla ole resursseja. Olen koonnut kirjaani juuri tätä puolueetonta tietoa, joka ei ole tullut elintarvike- tai lääketeollisuudesta.
Mitä mieltä olet ravintolisistä? Tarvitaanko niitä?

Ravinto on köyhtynyt eikä siitä välttämättä saada tarpeeksi tärkeitä rakennusaineita. Syön itse pieniä määriä ruokaa, joten tarvitsen ravintolisiä. D-vitamiinia syön ympärivuoden samoin kalaöljyjä, jotta saan Omega-3:a. En syö valmisruokia vaan valmista ateriat itse. Käytän Himalajan suolaa eikä siinä valitettavasti ole tarpeeksi jodia, joten syön lisäksi merilevää tabletteina. Monivitamiinivalmisteet ovat mielestäni turvallinen vaihtoehto, koska niissä on yleensä eri vitamiinien, mineraalien ja hivenaineiden suhteet oikein.Keho ja mieli kulkevat käsi kädessä - kun toinen voi huonosti, heijastuu se myös toiseen. Oletko samaa mieltä?

Hyvinvointi koostuu monesta asiasta. Huono ravinto vaikuttaa mieleen, aiheuttaa väsymystä ja apatiaa. Samoin liikunta vaikuttaa mieleen ja aivojen toimintaan. Jo puolituntia kävelyä ulkoilmassa tekee ihmeitä mielelle. Hyötyliikuntaa tulisi harrastaa aina kun mahdollista, silloin saat liikuntaa ikään kuin huomaamatta. Luonnolla on positiivinen vaikutus mieleen. Liike jo sinällään on hyväksi.

Elämäntilanteet vaihtelevat kaikilla, aina ei mene hyvin. Siitä huolimatta tulisi opetella näkemään ne asiat, jotka ovat elämässä hyvin eikä vatvoa ikäviä asioita. Ikävät asiat tulee kohdata, käydä läpi ja jatkaa eteenpäin. Kaikkiin asioihin emme voi aina vaikuttaa, joten niihin ei kannata laittaa liikaa energiaa.

Kiitollisuuden aiheita löytyy jokaiselta. Aamulla herätessä voi miettiä mistä on kiitollinen. Ne voivat olla aluksi vähäpätöisiltä vaikuttavia asioita kuten käteni toimivat, silmäni näkevät jne. Loppujen lopuksi tällaiset asiat eivät ole ollenkaan vähäpätöisiä ja itsestään selviä juttuja.
Mistä itse saat voimaa?

Meditoin joka aamu. Teen mielikuvaharjoituksia, mietin mukavia asioita. Jos edessä on jokin jännittävä tilanne, käyn mielessä läpi miten toivon asian menevän. Teen aamuisin myös hengitysharjoituksia ja muutaman joogaliikkeen. Olen kokenut nämä rutiinit hyviksi enkä nouse sängystä ns. väärällä jalalla tai kiireellä.

Otan kaikki tunteet vastaan, myös ikävät fiilikset enkä siirrä niitä syrjään. Epäonnistumisia ja pettymyksiä sattuu ja ne kuuluvat elämään. Mietin, voinko oppia niistä jotain. En jää vatvomaan asioita vaan pääsen niistä aika nopeasti eroon. Kysyn itseltäni "mitä sitten?" ja uskon, että jotain parempaa on tulossa.

Mottoni on että kaikki järjestyy parhaalla mahdollisella tavalla. Elämä on tässä ja nyt. Nauti siitä, mitä sinulla on. Sirpa Närhi on kirjoittanut kirjan Hyvinvointia viisailla valinnoilla. Kirja on tarkoitettu jokaiselle, joka haluaa ottaa vastuun omasta hyvinvoinnista. Kirjassa on Sirpan omia kokemuksia ja kuten hän itse sanoo - ei niitäkään kannata pureksimatta niellä. Kirja on laadittu tämän hetkisten tietojen pohjalta. Siinä on olennaisia asioita, joihin itse voi vaikuttaa.

Voit tilata Sirpan kirjan TÄSTÄ!Sirpa järjestää mielenkiintoisia hyvinvointiin liittyviä teemailtoja Fuengirolassa myös keväällä 2019!


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan