Slider

Energy Bombs

Monday, November 17, 2014


Got this wonderful recipe from a friend of mine. An awesome little snack to have on hand in the fridge when you need something to nibble on to give you a boost. 

Spirulina, a type of algae, is packed with protein, essential fatty acids and B vitamins. 

Unfortunately I don't have a food processor, but luckily my friend invite me to her place to make some nutty balls. Brought a package of dates and desiccated coconut and she had walnuts and spirulina.

Energy bombs
250g pitted dates
250 raw walnuts
3 teaspoons spirulina powder
desiccated coconut, to coat

Put the dates, walnuts and spirulina into a food processor, and process at full speed until a stiff paste forms.
Sprinkle the desiccated coconut on a plate and have another clean plate handy. Processing the ingredients at high speed will have squeezed the oil from the walnuts, so the paste will be very oily. Break off thumb-sized pieces of paste, roll them into balls, then roll in the desiccated coconut. Place the coated balls on a clean plate.

Once all the paste has been rolled into balls, place in the fridge for several hours, which will make them firmer and give them a fantastic chewy texture.

Delicious!
Don't eat them all at once - have one with afternoon coffee or tea.










Sain tämän ihastuttavan herkullisen reseptin ystävältäni. Todella kätevä jääkaapissa säilytettävä välipala, kun tarvitsen jotain pientä antamaan lisäpuhtia päivään.

Spirulina on proteiinia, tarpeellisia rasvahappoja ja B-vitamiineja sisaltävää levää.

Harmi, ettei itselläni ole monitoimikonetta, mutta onneksi ystäväni kutsui minut kotiinsa valmistamaan näitä pähkinäisiä palleroita. Vein mukanani paketillisen taateleita ja kookoshiutaleita ja häneltä löytyi saksanpähkinöitä ja spiruliina-jauhetta.

Energia pommit
250g kuivattuja, kivettömiä taateleita
250 raakoja saksanpähkinöitä
3 teelusikallista spirulina-jauhetta
kookoshiutaleita palleroiden pinnalle

Laita taatelit, päkkinät ja spirulina monitoimikoneeseen ja kone käyntiin täydellä teholla. Jatka kunnes seos on taikinamaista.
Sirottele kookoshiutaleet lautaselle ja aseta toinen puhdas lautanen viereen. Valmis taikina on öljyistä, sillä sekoitettaessa raaka-aineita täydellä teholla, pähkinöistä puristuu öljyä. Ota noin peukalon kokoisia paloja taikinasta ja pyörittele pieniksi palloiksi. Kieritä niitä sitten kookoshoitaleissa ja aseta puhtaalle lautaselle.

Kun kaikki pallerot ovat valmiita, laita ne muutamaksi tunniksi vetäytymään jääkaappiin. Näin niistä tulee rakenteeltaan mukavan sitkeitä.

Herkullista!
Älä syö kaikkia kerralla, vaan säästä iltapäivän kahvi- tai teehetkiin.



2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan