Slider

Albania

Friday, June 27, 2008

Nothing special yesterday!

Beauty treatments
Vacuum facial + ultrasound massage & mask at Vera's
- took 1h 40mins, costs 9.200,-ft, I will get a free 35mins in infrasauna as a regular customer - great! Once tried infrasauna in Austria in a skiing resort, was a bit too hot to spend 1/2h. Heard that it will burn a lot of calories!

Travel
Found a cd with photos from Albania. Spent the Midsummer there 2 years ago. Quite an interesting place! I will try to attach here an article about Albania which I wrote after the trip (it is in Finnish!) & some pictures.


Main boulevard in Tirana

ALBANIA – kaukana Euroopasta vai onko?
„Madame, haluaisitteko juotavaa?” Aurinko paistaa helteisen kuumasti, ihanan rauhallista. Aika ja paikka hämärtyvät. Katselen ympärilleni – turkoosi vesi hohtaa kutsuvana uima-altaassa, ymparilla kauniisti hoidettu puutarha, ystavallisesti hymyilevä tarjoilija ilmestyy lasillinen kylmaa juomaa tarjottimella. Paikka voisi tosiaankin olla mika tahansa viiden tähden hotelli lempeän trooppisessa ilmastossa. Ja kuitenkin olen Tiranassa, Albaniassa. Siis maassa joka oli taysin suljettu ulkopuolisilta vuodesta 1944 aina 1990-luvun alkuun, maassa jossa vuonna 1997 vallitsi taysi anarkia.
Pool area at Sheraton Hotel
Alkuhämmennys
Lahdin matkaan avoimin mielin. Viisi paivaa nyt kestaa paikassa kuin paikassa. Ensi vaikutelma lentokentältä kohti Tiranaa oli yllättävä – maisema lähes tyypillistä kreikkalaista, vahan vuoristoa, hiekkamaata, siellä taalla uusia keskenjaaneita taloja, joiden alakerrassa jo kuitenkin asutaan. Toisaalta, onhan Albanialla ja Kreikalla yhteistä rajaa useamman kilometrin verran. Korfullekin on vain 2km meritse. Muut rajanaapurit ovat Kosovo, Montenegro ja Makedonia. Tiranaan tultaessa silmiin pistaa joen varrella oleva mustalaisslummi. Pahvista ja laudankappaleista koottuja rakennelmia, pyykinpesua tienvarressa, juoksentelevia lapsia. Vain muutaman kymmenen metrin paassa slummialueen takana nousee uutuuttaan hohtavia upeita kerrostaloja. Vastakohtaisuus hämmästyttää.
Maarekisteri puuttuu
Albanian asukasluku on n. 3,1 miljoonaa. Tiranassa on virallisten tietojen mukaan 375.000 asukasta, mutta epävirallisten tietojen mukaan luku nousee lähemmäs miljoonaa. Vakea muuttaa runsain joukoin maaseudulta lähes paivittain ilmoittamatta siita sen kummemmin kenellekkaan tai mihinkaan instanssiin. Maassa ei yksinkertaisesti ole voimassa olevaa väestörekisteriä. Passin saa, kun on ensin hankkinut itselleen syntymätodistuksen jollain keinoin. Albaniasta puuttuu myös maarekisteri. Tasta syystä ihmiset rakentavat talonsa siihen paikkaan jonka parhaakseen kokevat. Sähkö- ja kaasukatkokset ovat ennemminkin saantö kuin poikkeus. Ihmiset kytkevät talonsa verkkoon sen kummemmin siita ilmoittamatta. Sahköa ja kaasua ei tietenkaan ole voitu mitoittaa niin suurelle maaralle tuntemattomia kayttajia.
Colourful house
Merenherkkuja
Paasen kaymaan Dürresissa, Adrianmeren rannikolla. Paikka on todellinen lomakohde, pitka upea hiekkaranta, uusia hotelleja ja ravintoloita. Palvelu on ystavallista ja kohteliasta, kuten myös Tiranassa. Palveluun satsataan aivan eritavalla kuin totutuissa entisen itäblokin maissa. Asiakas otetaan taalla tosissaan ja hanen halutaan myös palaavan takaisin. Ja ruoka on taivaallista! Matkailijan kannattaa kuitenkin suosia katukuppiloiden sijaan hieman tasokkaampia paikkoja, niin ei tule ikäviä yllätyksiä, mutta niinhän se on muissakin etelän- ja idänkohteissa. Dürresissa meidät viedaan Mare Caldo-nimiseen ravintolaan, jonka chef itse tulee kysymaan, mita haluaisimme syödä. Ruokalistoja tama Italiassa 15 vuotta kokannut mestari ei tuo ollenkaan. Han ehdottaa alkuun simpukka-äyriäisvatia. Nyökkaamme hyväksyvästi. Emmekä pety – ruoka on herkullista. Ennen simpukoita pöytaamme tuodaan maukkaat bruchetat. Paaruoaksi meille suositellaan grillattua kalaa – kuulostaa hyvalta! Valiruoaksi vihreää salaattia tomaateilla ja oliiviöljyllä. Voiko ruoka enaa paremmaksi tulla! Oi, kyllä nyt vielä yhden tiramisun jaksaa! Kaikki raaka-aineet ovat todella tuoreita ja maukkaita. Ei mitaan kikkailua. Kysymme käyttääkö han paikallisia tuotteita. Kyllä, paaosin. Ainoastaan paikallinen oliiviöljy ei hanen mielestaan sovellu kuin korkeintaan salaatinkastikkeisiin. Öljyn on oltava italialaista, ekstra virgin oilia. Han kertoo myös kuinka maahan tulleet italialaismatkailijat löytävät hajun perusteella juuri hanen ravintolaansa, silla italialainen haistaa jo heti ravintolan kynnyksellä kaytetaanko siellä oikeaa italialaista oliiviöljyä. Mikäli ei kayteta, italialaisturisti kääntyy ympäri ja jatkaa matkaansa. Vaara öljy tuntuu kuulema seuraavana paivana kurkussa eika ruoansulatus toimi. Iltaa alkaa vaihtua sysimustaksi yöksi, aika palata Tiranaan.
Sunset in Durres
”Autosi on jo taalla”
Albaniaa on vaikea maaritella. Tulee tunne etta maa on jonkinlainen sekoitus Kreikkaa, Egyptiä ja Intiaa. Ihmiset nayttavat samalta kuin muuallakin Euroopassa, liikenne on kaaosmaista ja lammaslaumat ylittavat Tiranan katuja aamuisin ja iltaisin. Autojen maara on noussut 15 vuodessa lähes olemattomasta 2 miljoonaan! Ja se tietysti näkyy katukuvassa! Lisaksi 70 % autoista on Mersuja! „Tule Albaniaan, autosi on jo taalla” – lausahdus ei valttamatta pida paikkansa. Monet ovat olleet muutaman vuoden töissä esim. Saksassa ja tuoneet palatessaan auton tai kaksi. Tiranan katujen kunto vaihtelee hiekkateistä kuopattomiin asfalttikatuihin. Jalkimmaiset tosin harvinaisempia. Valimatkat Albaniassa kerrotaan tunneissa, ei kilometreissä, silla kilometrit eivat kerro koko totuutta. Suurin osa teista on vielä kapeita ja huonokuntoisia. Ensimmäinen moottoritietä muistuttava tie valmistui pari vuotta sitten Tiranasta Dürresiin.
Tiranan keskusta
Tiranan paabulevardin, Bulevardi Deshmoret e Kombit, varrella sijaitsevat presidentinlinna, parlamenttitalo, taideakatemia, polytekninen korkeakoulu, „Pyramid” kulttuurikeskus seka Rinia puisto. Pyramidin suunnitteli entisen kommunistihallitsija Hoxsan arkkitehti tytär isansa muistolle. Skanderbegin aukion jälkeen bulevardi jatkuu erinimisenä, Bulevard Zog:nä. Aukiolla oli aikoinaan basaari-alue, mutta kommunismin aikoihin aukiosta haluttiin massiivinen, ja nain basaari sai vaistya tieltä. Kulttuuripalatsi, jossa nykyaan sijaitsevat ooppera ja kirjasto, aloitettiin rakentamaan neuvostoystavallisena aikana mutta se saatiin valmiiksi vasta kiinalaisten avustuksella. Nykyaan aukiota halutaan uudistaa ja rakentaa sinne lähivuosina elokuvateatteri- ja kauppakompleksi. Tirana ei nyt ainakaan vielä ole mikaan shoppailijan unelmakohde mutta jotain kivaa voi löytyä kun jatkaa aukion jälkeen bulevardia pitkin. Tiranassa katujen nimistä ei ole liiemmin hyötyä. Ne on kyllä pääpiirteissään merkattu karttoihin, mutta kadunkulmista nimikyltit puuttuvat. Katuja ei myöskään ole numeroitu. Tasta johtuen osoitteet yleensä ilmoitetaankin tyyliin „sijaitsee parlamenttitalon vieressä” tai sijaitsee „lahella oopperaa”
Pyramid - the Cultural Center
Valmis EU:hun?
Etukateen olin ottanut selville, etta 70 % albanialaisista on muslimeja. Tasta syystä varauduin pukeutumisen suhteen. Hammastyksekseni katukuvassa ei näkynyt yhtään burgaan pukeutunutta naista. Minihameita ja niukkoja toppeja sitakin enemmän. Tiranassa eletaan vahvasti tassa paivassa ja uskotaan tulevaisuuteen. Omaa seka kansallista identiteettiä ei olla lähdetty etsimaan menneisyydestä kuten monessa muussa Balkanin maassa. Paikan paalla olevat asiantuntijat sanovatkin, etta menee muutama vuosi ja Albania on lahempana EU:ta kuin yksikaan muu Balkanin maa. Albanialaiset eivat ole jaaneet ruikuttamaan omaa kurjuuttaan vaan jokaisella on halu paasta eteenpäin ja itse vaikuttaa elamaansa. Lähes 50 vuotta taydessa pimennossa oleminen on antanut sisua yrittämiselle. Paljon on kuitenkin vielä tehtavissa. Maaseudulla turvaudutaan edelleen verikostoon. Kuulen, etta on kaupunki, jonka pormestari ei voi poistua talostaan ja kylä, jossa lapset eivat voi menna kouluun. Tiranassakin on jätetty yksi talo pystyyn joen varrelle, kun muut talot on purettu. Perheen miespuoliset jäsenet eivat voi poistua talosta. Yleensä verikosto koskee suvun aikuisia miehiä, mutta joissakin tapauksissa myös naiset ja lapset voivat olla tappouhkauksen kohteena. Luen lehdestä ampumavalikohtauksesta, jossa vastakkain ovat kaksi korkeantason virkamiestä, jotka kamppailevat samasta auton parkkipaikasta….
Not so crowded in the city center
Aamu alkaa taas yhtä aurinkoisena ja helteisenä. Ennen kotiin lahtöa ehdin vielä kayda juoksemassa ja venytellä hetken hotellin fitness-salilla, seka parantaa rusketusta uima-altaalla. Jalat ovat ihanan kevyet edellisillan virkistävän thai-jalkahieronnan jaljilta.
Erittäin mielenkiintoinen maa – tänne on paastava uudelleen!

2 comments:

  1. kyllähän se näyttää jo aika hyvältä. Vähän liian tiuhaa tekstiä, eli rivinvaihtoja voisi olla enempi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. :D joo, kappalejako oli tuolloin vielä aika hakusessa ja kuvat pieniä :D

      Delete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
CopyRight © | Theme Designed By Hello Manhattan